Hrvatski sirevi svjetskog glasa

Tradicionalni način izrade, optimalno trajanje i posebna njega sira tijekom zrenja dio su nenadmašnog umijeća Vindijinih sirara koji običan sir pretvaraju u vrhunski užitak. 

Hrvatski sirevi svjetskog glasa

Vindija sirevi

Vindija je započela s proizvodnjom sireva prije više od pola stoljeća, a ime je dobila po nazivu špilje u okolici Varaždina, jednom od najstarijih arheoloških nalazišta pračovjeka u svijetu. Poveznica je tradicionalni način zrenja sireva u špiljama zbog prirodnih mikroklimatskih uvjeta.

Potaknuta tradicijom zanatskog sirarstva i prirodnim potencijalima brežuljkastog krajolika sjeverne Hrvatske, u Varaždinu je još davne 1889. pokrenuta prva industrijska proizvodnja sireva. 

Od tada se promijenilo mnogo toga – od jednostavnih načina i uvjeta proizvodnje do automatizacije proizvodnih procesa i povećanja količine proizvoda te proširenja distribucijske mreže. No jedno je ostalo isto – neupitna kvaliteta naših sireva utemeljena na tradiciji u spoju s profesionalizmom i gurmanski užitak u finalnom proizvodu za sva osjetila.  

Vindija sirevi

Ponosni smo nositelji najviših svjetskih odličja kvalitete

Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade

Danas kvalitetu naših sireva – osim milijuna ljubitelja te drevne namirnice – prepoznaju i stručnjaci diljem svijeta koji su Vindijine sireve nagradili vrijednim nagradama. Uz široku lepezu sireva od kozjeg, kravljeg i ovčjeg mlijeka bez riječi će ostati i najkritičniji poznavatelji te vrste proizvoda.

Banner 4

Ekstra tvrdi sirevi

Riserva, ekstra tvrdi sirevi iz Vindije minimalne su starosti 12 mjeseci, premium kvalitete i zrelih aroma, proizvedeni od 100 % domaćeg ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Naziv „riserva“ označuje superioran proizvod s produljenim razdobljem zrenja koji je zbog ograničenih količina proizvodnje rezerviran upravo za posebne događaje.

Riserva sirevi nositelji su međunarodnih priznanja za kvalitetu i izvanredan okus World Cheese Awards i Superior Taste Award.

Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade
Ekstra tvrdi sirevi

Samo najkvalitetnije domaće mlijeko iznimne svježine i kakvoće ključni je sastojak Riserva sireva, a isključivo „Mlijeko hrvatskih farmi“ ispunjava stroge kriterije za proizvodnju Riserva Ovidura, ekstra tvrdog ovčjeg sira i Caprodura, ekstra tvrdog kozjeg sira.

Ekstra tvrdi ovčji sir Riserva Ovidur prepoznatljiv je po prekrasnoj žućkastoj, a prema kori nešto intenzivnijoj žutoj boji. Odlikuje ga karakterističan maslačni i slatkasti okus, s notom orašastih plodova. Tradicionalnim načinom proizvodnje te njegom iskusnih sirara tijekom minimalno 12 mjeseci zrenja, ovaj sir poseban je na zagriz, blago hrskav, a podatan pri svakom zalogaju.

Kvaliteta Riserva Ovidura potvrđena je na prestižnom natjecanju WORLD CHEESE AWARDS 2023 u Norveškoj na kojem je osvojio brončanu medalju i zablistao među jakom međunarodnom konkurencijom, dok je na ocjenjivanju Superior Taste Award 2024 u Bruxellesu ostvario iznimne rezultate za superiornu kvalitetu i okus te osvojio SUPERIOR TASTE AWARD s maksimalne 3 zvjezdice.

Riserva Caprodur, ekstra tvrdi kozji sir, tople je bijele boje sa žutim podtonovima, prema kori s nešto više blijedo žute boje. Umjerenog je karakterističnog i zrelog mirisa, a izrazito bogatog okusa, pomalo oštrog, najbolje izraženog kroz mliječno-pikantnu notu. Caprodur je čvrste homogene strukture, lomljiv pri rezanju zbog svoje zrelosti, s naznakama kristalina koji tom siru daju blagu hrskavost što je najbolji dokaz iznimne njege pri zrenju i pune zrelosti. 

Riserva Caprodur također je nagrađen na ocjenjivanju Superior Taste Award 2024 u Bruxellesu i osvojio priznanje za kvalitetu i odličan okus SUPERIOR TASTE AWARD s 1 zvjezdicom.

Proizvodi u ponudi

Riserva Ovidur 260 g, Riserva Caprodur 260 g

Banner 2

Tvrdi sirevi

Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade Nagrade

Sirarstvo, koje je kruna mljekarske proizvodnje, dosegnulo je vrhunac prije više od 20 godina kad je Vindija počela s proizvodnjom tvrdih sireva koje njezini vrhunski sirarski majstori stvaraju od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. Tvrdi sirevi najbolji su predstavnici kvalitete Vindijine bogate siroteke, a krase ih vrlo bogate arome i izvrsni okusi što potvrđuju ne samo ljubitelji sireva nego i sirarska struka čemu svjedoče brojne nagrade za kvalitetu na europskoj razini među kojima su najvažnije DLG medalje zlatnog sjaja.

Gurmani i hedonisti znaju da ništa ne prija kao kriška vrhunskog tvrdog sira. Bio on glavni junak neke kulinarske priče, decentno složen na drvenom pladnju uz dodatak svježeg grožđa i orašastog voća ili suptilna pratnja kvalitetnom vinu – uvijek je znak profinjenosti i dobrog ukusa.

Samo najkvalitetnije domaće mlijeko iznimne svježine i kakvoće ključan je sastojak Vindijinih tvrdih sireva, a isključivo „Mlijeko hrvatskih farmi“ ispunjava stroge kriterije za proizvodnju Ovidura, Caprodura, Bovidura i Orodura koji ponosno nose tu prestižnu oznaku.

Tvrdi ovčji sir Ovidur iznimno je blage arome, a zahvaljujući specifičnom okusu ovčjeg mlijeka njegova gotovo drvenasta nijansa nadopunjena je aromom koja podsjeća na orahe i karamelu.

Caprodur donosi najbolje od kozjeg mlijeka, blijedo žute je boje, a ističe se dominantnim blago pikantnim okusom i karakterističnim mirisom.

Bovidur se etablirao kao provjereni klasik među tvrdim sirevima od kravljeg mlijeka, a njegova blago slatkasta aroma užitak je za svako nepce.

U profinjenoj kombinaciji kravljeg i ovčjeg mlijeka nastaje zlatni Orodur, tvrdi sir blijedo žute boje, pažljivo izbalansiranog mirisa i prekrasnog okusa.

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: headline in <b>/var/www/localhost/htdocs/vudu_system/cache/templates_c/a4540d40784f93fb79e5fefede48766e17012614_0.file.contentX_list.html.php</b> on line <b>460</b><br />

Polutvrdi sirevi

Punoća mliječne arome najbolje je izražena u polutvrdim sirevima, s čijom je proizvodnjom Vindija započela prije više od četrdeset godina. Polutvrdi sirevi iz Vindijine siroteke bogati su svježim mlijekom 'z bregov, koje im daje posebnu čar i blag okus, idealni za kombinaciju s različitim vrstama jela, a posebno kad je riječ o ukusnim sendvičima.

Proizvodi u ponudi

Varaždinec cca 2,5 kg, cca 800 i 150 g, Tilzit cca 2,5 kg, cca 800, 200 i 150 g, Gauda cca 2,5-3,0 kg, cca 800, 200 i 150 g, Edamac cca 2,5 kg, Dimek cca 1,6 kg, 200 i 150 g, Varaždinski trapist kolut cca 1,7 kg i 280 g, Emmentaler 300 i 150 g, Cheddar 200 i 150 g

Banner 3
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: headline in <b>/var/www/localhost/htdocs/vudu_system/cache/templates_c/a4540d40784f93fb79e5fefede48766e17012614_0.file.contentX_list.html.php</b> on line <b>531</b><br />

NAJBOLJE ZA SVAKU PRILIKU

Plemeniti i meki sirevi

Svaki pravi poznavatelj sira posebno mjesto u srcu ima posvećeno plemenitim i mekim sirevima. Vindija je jedini proizvođač sireva s plemenitim plijesnima u regiji među kojima su najpoznatiji Bovi Blue kravlji meki sir s plemenitom plavom plijesni te Camembert meki kravlji sir i Caprilo meki kozji sir s plemenitom bijelom plijesni.

Sa svojim istančanim okusima ne zaostaju ni meki sirevi poput kravljeg sira Bel Vi ili kozjeg Caprona čija mekana konzistencija najbolje dolazi do izražaja kada se upotrebljavaju za pripremu jela ili na primjer raclettea, čuvenog švicarskog jela s rastopljenim sirom.

Upareni s pravim vinom, plemeniti i meki sirevi san su svakog gurmana jer će svojim bogatim aromama obogatiti brojna jela te biti neizostavan sastojak svake birane sirne plate.

Proizvodi u ponudi

Bovi Blue kolut cca 4,8 kg, 600 g (6x100 g) i 150 g, Camembert 250 g, Camembert sa šarenim paprom 100 g, Camembert sa čilijem 100 g, Caprilo 100 g, Bel Vi kolut cca 1,25 kg i 300 g, Grabancijaš 1 kg i 350 g, Bovi Skuta 600 g

Svježi sirevi

Svježi sirevi

Svježi sirevi

Sir i vrhnje jedan je od tradicionalnih specijaliteta koji budi sjećanja na djetinjstvo. Uostalom, ako svježi kravlji sir nije nostalgija u kuhinji, što je? Proizveden prema tradicionalnoj recepturi, a prepoznatljiv po svojoj specifičnoj aromi i divnoj mekoći.

Domaći specijaliteti nisu isti bez njega, od štrukli i gibanica, do pita od sira i drugih slanih i slatkih specijaliteta ili jednostavnog miješanja s vrhnjem i drugim dodacima kada jednostavno postaje neodoljiv.

Proizvodi u ponudi

'z bregov svježi polumasni sir 500 g i 250 g, 'z bregov svježi posni sir 500 g, 'z bregov varaždinski svježi sir u sirnoj marami 800 g, Bovi Fresh 280 g, Capro Fresh 280 g, Mascarpone 500 g

COOKIE POLICY

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku: