Inicijativom za smanjenje udjela šećera SPAR Hrvatska smanjio je količinu šećera u proizvodima za više od 300 tona
S ciljem smanjenja negativnog utjecaja prekomjerne količine šećera u prehrani SPAR Hrvatska , vodeći se preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pokrenuo je važnu društveno odgovornu aktivnost smanjivanja udjela šećera u proizvodima vlastitih robnih marki.
Ta SPAR-ova inicijativa dobila je jak vjetar u leđa priključivanjem Vindije, jednog od najvažnijih domaćih proizvođača, što bi trebalo biti poziv i drugim eminentnim proizvođačima na hrvatskom tržištu da se pridruže inicijativi i uključe u rad za opće dobro.
Kako je inicijativna krenula s austrijskog tržišta, SPAR-ovoj inicijativni znanstveni temelj dali su eminentni profesori medicine, a smanjenju udjela šećera u proizvodima priključili su se i austrijski proizvođači poznatih brendova poput Raucha i Mannera te Berglandmilcha.
Na taj su način i hrvatski kupci mogli profitirati od te inicijative, jer su ti proizvodi već dulje dostupni na hrvatskim policama.
SPAR-ov doprinos vidljiv je u smanjenju šećera u proizvodima robnih marki poput SPAR, S-Budget, SPAR Natur*pur i SPAR Vital. Kod njih čak 160 uspješno je promijenjena receptura i smanjen udio šećera, pri čemu nisu upotrijebljeni umjetni zamjenski šećeri, nego je smanjena količina šećera u recepturama, kod pojedinih proizvoda i do 80%, s time da nije došlo do promjene okusa.
Predsjednik Uprave SPAR-a Hrvatska Helmut Fenzl istaknuo je: „U SPAR-u Hrvatska kontinuirano prilagođavamo recepture za proizvode vlastitih robnih marki, tako smo uspjeli u 36 proizvoda koje za nas proizvode hrvatski proizvođači znatno smanjiti udio šećera. Drago nam je da se Vindija uključila inicijativi, što ovom projektu za dobrobit naših potrošača daje dodatni zamah.“
„Podizanje kvalitete života i stvaranje zdravijih prehrambenih navika naših kupaca jedan je od ključnih poslovnih i društvenih prioriteta Grupe Vindija, kao najveće domaće prehrambene industrije. Važan korak u tom smjeru postigli smo upravo rebrandingom cjelokupne grupe 'z bregov voćnih jogurta, u kojima je udio šećera smanjen za 15 %, a čime ćemo ujedno za tu skupinu proizvoda na godišnjoj razini utrošiti 26.000 kg šećera manje. Takav iskorak napravili smo i u asortimanu sokova, za čiju će se proizvodnju godišnje utrošiti čak 231.700 kg šećera manje, čime pružamo iznimno važan benefit u obliku smanjenja i kalorijskevrijednosti u oba asortimana, uz istovremeno zadržavanje prepoznatljivih okusa“, istaknuo je predsjednik Uprave Grupe Vindija, Nenad Klepač.
SPAR i Vindija žele biti promotori tog projekta te pozivaju i potiču i ostale hrvatske proizvođače da se pridruže inicijativi kako bi zajedničkim snagama utjecali na smanjenje prekomjerne konzumacije šećera i sudjelovali u promicanju zdravijih navika kupaca.
Kontinuiran i predan rad na promjeni receptura te smanjenju udjela šećera u raznim kategorijama proizvoda poput kolača, bezalkoholnih pića, sirupa, pudinga, müslija, keksa i kapučina rezultirao je smanjenjem količine šećera u proizvodima vlastitih robnih marki za više od 300 tona!