|
Priprema
|
/ 60 min
|
- Blitvu operite, uklonite stabljike i blendajte štapnim mikserom zajedno sa sa jajima i soli. Dodajte brašno i zamijesite malo tvrđe tijesto, umotajte u vrećicu i pustite da odmara bare pola sata.
- Za to vrijeme u širokoj, plitkoj posudi za kuhanje zagrijte maslinovo ulje. Na ulje dodajte oguljenu, na kolute narezanu mrkvu, luk narezan na četvrtine i popola prerezane češnjeve češnjaka pa kratko pržite. Na to dodajte škampe i miješajući pržite 5 min.
- Maknite sa vatre i pustite da ohladi pa izvadite meso iz repova škampa. Odvojite na stranu 4 cijela, najveća i najljepša škampa.Ljušture vratite u posudu, dodajte cijelu rajčicu, cijelu polovicu limuna,zrna papra, lovor, ružmarin,grančice peršina, vodu i vino pa kuhajte uz često miješanje da se tekućina reducira na svega 1 dl. Pri samom kraju kuhanja ljušture i povrće slobodno energično pritišćete i gnječite kako bi iz njih izašlo što više sokova. Esenciju zatim procijedite kroz fino sito.
- Meso škampa nasjeckajte pa dobro pomiješajte sa Capro Freshom i krupicom te začinite po vlastitom ukusu. Odmoreno tijesto razvaljajte na 1 mm debljine pa izrežite krugove promjera 8-9 cm. Na sredinu položite punjenje i preklopite u polukrug pritiščući rubove vilicom kako bi se dobro slijepili.
Kuhajte ih u puno osoljene ključale vode najviše 5 min. Esenciji dodajte vrhnje za kuhanje i par kapi limunovog soka. Vrijte lagano da se umak zgusne i začinite ga po svom ukusu.
- U tanjur stavite ocijeđene raviole i cijeli škamp. Prije samog serviranja umak zapjenite štapnim mikserom pa dolijte u tanjur.
|
|
|
Sastojci
|
/ 4 osobe
|
Tijesto: |
2 |
jaja |
30 g |
svježe blitve |
300 g |
oštrog brašna |
|
prstohvat soli |
Punjenje: |
100 g |
svježeg kozjeg sira Capro Fresha |
|
sol i češnjak u prahu (po vlastitom ukusu) |
1 čajna žličica |
pšenične krupice |
Pjenica: |
5 žlica |
maslinovog ulja |
700 g |
svježih škampa |
100 g |
mrkve |
100 g |
luka |
3 češnja |
češnjaka |
1 |
svježa rajčica |
1 |
lovorov list |
1 |
mala grančica svježeg ružmarina |
50 g |
peršina (grančica) |
1 |
svježi limun |
5 |
zrna papra |
|
sol, papar (po vlastitom ukusu) |
1 l |
vode |
2 dl |
bijelog vina |
2 dl |
vrhnja za kuhanje 'z bregov |
|
|