MAJSTOR KUHANJA? NIŠTA LAKŠE!

"Kako ono ide? Prstohvat soli, malo češnjaka…Joj, ne sjećam se više!"..

Ako priprema glavnog jela i kod vas izgleda ovako, od sada vam dajemo razlog za opuštanje  jer za sve vas koji hrabro uranjate u kulinarske pustolovine pripremili smo najbolje recepte s kojima ćete se ikad susresti. Iznenadite svoje najdraže i pokažite im tko je pravi gospodar kuhinje!

Ostali recepti

Purica, savršeno pečena


Servirajte na stol jelo koje će vaši gosti pamtiti i uz malu pomoć naše kuharice pokažite im tko je pravi gospodar kuhinje. 

..

Priprema  / 190 min
  • Puricu osolite (najbolje dan prije pečenja) dobro trljajući izvana i iznutra te ostavite pokrivenu u hadnjaku da se sol upije.
  • Pećnicu zagrijte na 200ºC.
  • Očišćenu glavicu luka nabodite klinčićima te stavite u šupljinu purice.
  • Puricu premažite mašću i položite leđima prema dolje u dublju vatrostalnu posudu ili lim za pečenje te stavite u pećnicu.
  • Na visokoj temperaturi pecite najviše pola sata, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 160ºC (u ventilacijskim pećnicama 150ºC) i nastavite peći još oko tri sata ili dok ne dobije željenu boju.
  • Puricu povremeno polijevajte tekućinom s dna posude za pečenje. Kada dolijevate vodu, uvijek ulijte malo na dno posude, nikako na puricu.
  • Pečenu puricu nikad ne režite vruću. Ostavite je nekoliko minuta da se sokovi "smire".
Posluživanje
Osim mlinaca ili pečenih krumpira, puricu će obogatiti i domaći njoki uvaljani u sok od pečenja ili čaj u kori pečene nezaslađene jabuke.

Savjet
S obzirom na to da ovo jelo nije svakodnevno, puricu možete osoliti i malo jače pa preporučujem da za soljenje potrošite oko 1,5 do 2 % soli na težinu purice (u ovom slučaju oko 50-70 g).
Purica je pečena kada prilikom uboda u najdeblji dio mesa (prsa ili kod zabataka) curi prozirna tekućina bez sukrvice.
Ako puricu punite nekim nadjevom, vrijeme pečenja obavezno produljite.
Ako je purica dobila boju korice koja vam odgovara, a iznutra nije pečena, pokrijte je aluminijskom folijom. Zadnjih deset minuta pečenja maknite foliju.
Sastojci  / 4 - 6 osoba
1 purica Vindon (oko 3,5 - 4 kg)

sol
1 - 2 žlice svinjske ili biljne masti
1 glavica luka
6 - 7  sušenih klinčića
  voda za polijevanje 

Vezani proizvodi

Cijela purica
 blank