|
Priprema
|
/ 50 min
|
- Očišćen i sitno narezan poriluk pirjajte na polovici maslaca oko 5 minuta.
- Dodajte sitno narezane gljive i pirjajte još 5 minuta da tekućina ispari te posolite i popaprite.
- Tom smjesom punite krumpirovo tijesto oblikujući okruglice veličine marelica.
- Okruglice stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu i kuhajte ih na laganoj vatri 20 - 25 minuta.
- Ocijedite ih i posložite u vatrostalnu posudu.
- Brašno svijetlo popržite na preostaloj polovici maslaca i zalijte temeljcem i kiselim vrhnjem za kuhanje.
- Kuhajte nekoliko minuta, dodajte začinsko bilje te posolite i popaprite.
- Prelijte još vruće po okruglicama.
|
|
Posluživanje
|
Okruglice poslužite na podlozi začinjenog crvenog radiča kojem možete dodati malo svježeg češnjaka.
|
|
Savjet
|
Nakon što skuhate okruglice možete ih omotati šnitom pancete koju ste kratko popržili sa obje strane. |
|
|
Sastojci
|
/ 4 osobe
|
80 dag |
krumpirova tijesta za okruglice (kao za njoke) |
50 g |
poriluka |
8 dag |
maslaca
'z bregov |
20 dag |
svježih vrganja ili bukovača |
3 dag |
brašna |
2,5 dl |
mesnog temeljca ili juhe |
2,5 dl |
kiselog vrhnja
'z bregov |
1 žlica |
usitnjenih začina (peršin, vlasac) |
|
sol, papar |
|
|