|
Priprema
|
/ 60 min
|
- Oguljene kruške narezane na debele ploške stavite kuhati u vino uz dodatak lovora, papra, meda i prstohvata soli.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta i zatim ostavite da stoji još dvadesetak minuta.
- Cvjetove maslačka namočite u vodu i zatim stavite kuhati. Kad tekućina zakipi, kuhajte ih oko 10 minuta.
- Procijedite tekućinu i stavite natrag na vatru uz dodatak šećera i marmelade. Kad zakipi, maknite s vatre i u tekućinu dodajte listove želatine koje ste prethodno potopili u vodi prema uputi na pakiranju.
- Žele prvo ohladite na sobnu temperaturu i zatim prelijte u dublju posudicu te ohladite u hladnjaku dok se ne stisne, najbolje preko noći.
- Kruške rasporedite u vatrostalnu posudu premazanu maslacem, prelijte s nekoliko žlica vina te ih prekrijte ploškama Caprilo sira.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 210 ºC na gornjoj prečki dok se sir ne rastopi i djelomično zapeče (oko 10 min.).
|
|
Posluživanje
|
Zapečene kruške poslužite nakapane maslinovim uljem i sokom od pečenja uz hladni žele od maslačka. |
|
|
Sastojci
|
/ 4 osobe
|
3-4 |
kruške |
4 dl |
ružičastog (roze) vina |
|
lovorov list, nekoliko zrna papra |
2 žlice |
meda |
|
malo soli |
2 |
Caprilo sira od kozjeg mlijeka |
1 žlica |
maslaca 'z bregov |
1 žlica |
maslinova ulja |
Za žele od maslačka: |
oko 20 |
cvjetova maslačka |
1 paketić (6 kom ili primjerena količina) |
listova želatine agar-agar praha |
2 dl |
vode |
4 žlice |
šećera |
2 žlice |
džema od marelice |
|
|