|
Priprema
|
/ 60 min
|
- Za biskvit jaja umutite sa šećerom u pjenastu smjesu.
- Uz lagano miješanje dodajte brašno i kakao.
- U nauljeni i pobrašnjeni lim ulijte smjesu za biskvit u tankom sloju i pecite 10 - 15 minuta na temperaturi od 180ºC u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Za kremu stavite 8 dl mlijeka sa šećerom da zavri. U 2 dl mlijeka razmutite škrobno brašno, vanilin šećer i žumanjke pa umiješajte u kipuće mlijeko. Kuhajte nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. Oprezno umiješajte u još vruću kremu snijeg od bjelanjaka.
- U duboku zdjelu slažite red biskvita natopljenog s malo ruma i toplu kremu pa pospite orasima, čokoladom i grožđicama.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Stavite u hladnjak na nekoliko sati i poslužite u zdjelicama kao sladoled (oblikujući kuglice pomoću grabilice za sladoled) uz tučeno vrhnje za šlag i po želji čokoladni ili voćni preljev.
|
|
Savjet
|
Ovaj temeljni recept možete izmijeniti tako da pripremite svijetli biskvit ili upotrijebite piškote te u kremu dodate čokoladu ili kakao, a umjesto grožđica stavite sušene brusnice ili usitnjene suhe marelice. Umjesto oraha izvrsni su lješnjaci ili bademi, a rum možete zamijeniti nekim aromatičnim Vindi ledenim čajem ili čak negaziranim Vindi sokom. |
|
|
Sastojci
|
/ 8 - 10 osoba |
Za biskvit |
6 |
jaja |
6 žlica |
šećera |
5 žlica |
glatkog brašna |
1 žlica |
kakaa u prahu |
|
malo ulja za pečenje |
Ostalo |
5 dag |
mljevenih oraha |
5 dag |
čokolade u prahu |
15 dag |
grožđica |
1 dl |
ruma |
1 lit |
mlijeka 'z bregov |
60 g |
škrobnog brašna |
2 paketića |
vanilin šećera |
20 dag |
šećera |
6 |
jaja |
0,5 l |
vrhnja za šlag
'z bregov |
|
|