|
Priprema
|
/ 60 min
|
- Odvojite meso školjaka iz ljušture i malo ih isplahnite pod mlazom hladne vode kako bi isprali pijesak. Osušite ih na papirnatom ubrusu. Zagrijte maslac u tavici pa ubacite meso školjaka.
- Kratko pržite okrećući ih pa dodajte vino, limunov sok i začine po ukusu. Pirjajte da se umak reducira na pola. Pred kraj pirjanja dolijte konjak. Maknite sa vatre da ohladi. Odvojite narančasti jezičac od mesa školjke. Umak sačuvajte.
- U sjeckalicu stavite sastojke za posipavanje pa sjeckajte da se sve dobro promiješa.
Blitvu operite , odstranite stabljike i blanširajte par minuta u vreloj slanoj vodi. Izvadite u hladnu kupku,ocijedite i nasjeckajte .
- Čičoku ili krumpir ogulite, narežite na sitne kockice i kuhajte u slanoj vodi zajedno sa nasjeckanim češnjakom. Ocijedite i pomiješajte sa blitvom pa pirjajte par minuta na maslinovom ulju da se sve fino poveže. Začinite po potrebi. U opranu i osušenu ljušturu stavite blitvu, na nju položite meso školjke, pospite sastojcima predviđenim za to, navrh položite narančasti jezičac i još malko pospite.
- Zapecite u zagrijanoj pećnici 6 minuta na 190°C. Prije posluživanja pokapajte umakom koji ste dobili od pirjanja školjaka.
|
|
|
Sastojci
|
/ 4 osobe
|
Jakobove kapice: |
8 |
Jakobovih kapica |
100 g |
maslaca 'z bregov |
3 ml |
konjaka |
|
sol, bijeli papar, češnjak u prahu |
10 ml |
bijelog vina |
par kapi |
limunovog soka |
Za posipavanje: |
2 žlice |
pinjola |
2 žlice |
ribanog Ovidura |
2 žlice |
svježe sjeckanog začinskog bilja |
Za gnijezdo: |
500 g |
svježe blitve |
200 g |
čičoke (ili krumpira) |
1 češanj |
češnjaka |
|
sol (po vlastitom ukusu) |
3 žlice |
maslinovog ulja |
|
|