NEKA KUHANJE POČNE!

Vaš obrok pun iznenađenja praktički nije ni počeo, a već ste se «bezobrazno» prepustili uživanju?

Mora da ste zavirili u izvrsne recepte naših vrijednih kuhara, koji i od predjela prave istinska remek - jela.  

Započnite svoj gurmansku gozbu sa stilom! 

Gratinirane Jakobove kapice u gnijezdu od blitve i čičoke

Priprema ukusnog predjela ne predstavlja nikakav problem kada su tu Vindijini proizvodi, jer kada se oni nađu u sastojcima, znate da ćete dobiti odličan prvi slijed u meniju. 
Priprema / 60 min
  • Odvojite meso školjaka iz ljušture i malo ih isplahnite pod mlazom hladne vode kako bi isprali pijesak. Osušite ih na papirnatom ubrusu. Zagrijte maslac u tavici pa ubacite meso školjaka. 
  • Kratko pržite okrećući ih pa dodajte vino, limunov sok i začine po ukusu. Pirjajte da se umak reducira na pola. Pred kraj pirjanja dolijte konjak. Maknite sa vatre da ohladi. Odvojite narančasti jezičac od mesa školjke. Umak sačuvajte.
  • U sjeckalicu  stavite sastojke za posipavanje pa sjeckajte da se sve dobro promiješa. 
    Blitvu operite , odstranite stabljike i blanširajte par minuta u vreloj slanoj vodi. Izvadite u hladnu kupku,ocijedite i nasjeckajte . 
  • Čičoku ili krumpir ogulite, narežite na sitne kockice i kuhajte u slanoj vodi zajedno sa nasjeckanim češnjakom. Ocijedite i pomiješajte sa blitvom pa pirjajte par minuta na maslinovom ulju da se sve fino poveže. Začinite po potrebi. U opranu i osušenu ljušturu stavite blitvu, na nju položite meso školjke, pospite sastojcima predviđenim za to, navrh položite narančasti jezičac i još malko pospite.
  • Zapecite u zagrijanoj pećnici 6 minuta na 190°C. Prije posluživanja pokapajte  umakom koji ste dobili od pirjanja školjaka.


Sastojci / 4 osobe
 Jakobove kapice:
8 Jakobovih kapica
100 g maslaca  'z bregov
3 ml konjaka
  sol, bijeli papar, češnjak u prahu
10 ml bijelog vina
par kapi limunovog soka
 Za posipavanje:
2 žlice  pinjola 
2 žlice ribanog Ovidura 
2 žlice  svježe sjeckanog začinskog bilja 
Za gnijezdo: 
500 g  svježe blitve 
200 g čičoke (ili krumpira)
1 češanj češnjaka 
  sol (po vlastitom ukusu)
3 žlice  maslinovog ulja 

Vezani proizvodi

'z bregov maslac Ovidur
 blank