|
Priprema
|
/ 80 min
|
- Pomiješajte mljevene orahe sa šećerom.
- Pomiješajte mljeveni mak sa šećerom.
- Pomiješajte svježi sir sa šećerom, jajima i kiselim vrhnjem.
- Jabuke ogulite, naribajte i pomiješajte sa šećerom i cimetom.
- Maslac rastopite i pomiješajte sa slatkim vrhnjem.
- Kalup za pečenje obložite s dva lista tijesta.
- Premažite ih polovinom mješavine od oraha i pokapajte smjesom od vrhnja za šlag i maslaca.
- Pokrijte s još dva lista tijesta koje premažite polovinom mješavine od jabuka.
- Jabuke pokapajte s vrhnjem za šlag i pokrijte s još dva lista tijesta po kojima raširite polovinu nadjeva od maka.
- Pokapajte s još vrhnja za šlag te pokrijte s dva lica tijesta.
- Zatim tijesto premažite polovinom nadjeva od svježeg sira.
- Cijeli postupak ponovite još jednom. Ostatkom smjese od vrhnja za šlag i maslaca prelijte završni sloj tijesta.
- Gibanicu pecite u pećnici na 160ºC oko 60 minuta.
|
|
|
Sastojci
|
|
(za kalup veličine 20x30 cm) |
16
|
kora za savijače |
120 g |
mljevenih oraha |
60 g |
šećera |
120 g |
mljevenog maka |
60 g |
šećera |
500 g |
svježeg sira
'z bregov |
3 |
jaja |
200 ml |
kiselog vrhnja
'z bregov |
80 g |
šećera |
500 g |
jabuka |
40 g |
šećera |
|
cimet |
600 ml |
vrhnja za šlag
'z bregov |
250 g |
maslaca
'z bregov |
|
|