|
Priprema
|
/ 110 min
|
- Za umak uspite 3 dl mlijeka, šećer i vanilin šećer u lončić te stavite na laganu vatru da zakipi. Prašak za puding razmutite u preostalom decilitru mlijeka te uspite u vruće mlijeko uz stalno miješanje. Maknite s vatre čim zakipi i počne se malo zgušnjavati.
- Toplo mlijeko pomiješajte s nadrobljenim kvascem, šećerom i četiri žlice brašna. Stavite na toplo mjesto dok se ne počne pjeniti (desetak minuta).
- Dodajte otopljeni maslac, vanilin šećer, sol i ostatak brašna. Umijesite srednje čvrsto tijesto te ga ostavite pokrivenog oko pola sata da se diže.
- Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, narežite na 12 – 16 kvadrata te na svaki stavite po žličicu džema od šljiva.
- Svaki kvadrat skupite kao zavežljaj tako da tijesto obavije džem i oblikujte kuglicu. Ostavite na pobrašnjenoj podlozi pokriveno oko 15 minuta da se diže.
- Široki lonac napunite vrućom vodom te na vrh stavite rupičasto cijedilo ili konopcem za rub lonca zavežite pamučnu gazu (neka bude čvrsto poput trampolina).
- Kada voda zakipi, stavite nekoliko (4 – 5) knedla na cjedilo ili gazu i poklopite kupolastim poklopcem. Knedle moraju biti potpuno poklopljene i kuhati se u pari te imati dovoljno prostora da gotovo udvostruče volumen.
|
|
Posluživanje
|
Vruće knedle odmah poslužite prelivene rastopljenim maslacem i posipane makom, a umak od vanilije poslužite sa strane da si svatko može njime preliti knedle prema želji. |
|
|
Sastojci
|
/ 6-8 osoba |
500 g |
glatkog brašna |
1 |
svježi kvasac (40 g) |
50 g |
šećera |
3,5 dl |
mlijeka 'z bregov |
prstovet |
soli |
50 g |
maslaca 'z bregov |
1 paketić |
vanilin šećera |
Za umak od vanilije: |
4 dl |
mlijeka 'z bregov |
4 žlice |
šećera |
1 |
vanilin šećer |
20 g |
praška za puding od vanilije |
oko 15 čajnih žličica |
džema od šljiva |
Za posluživanje: |
150 g |
otopljenog maslaca 'z bregov |
100 g |
mljevenog maka pomiješanog sa šećerom u prahu |
|
|