LA DOLCE VITA

Konkretan dio obroka ste obavili, a sada slijedi desert…

Iz naše bogate kolekcije mliječnih poslastica izabrali smo najbolje za recepte koji će vas uvesti u raj za sladokusce.

Mmmmljac!

Ostali recepti

Germ-knedle

Želite pripremiti ukusnu savijaču, okruglice na češki način ili neku drugu poslasticu, a ni sami ne znate gdje biste počeli?
Rješenja  potražite u Vindijinoj "slatkoj" kuharici!
Priprema / 110 min
  • Za umak uspite 3 dl mlijeka, šećer i vanilin šećer u lončić te stavite na laganu vatru da zakipi. Prašak za puding razmutite u preostalom decilitru mlijeka te uspite u vruće mlijeko uz stalno miješanje. Maknite s vatre čim zakipi i počne se malo zgušnjavati.
  • Toplo mlijeko pomiješajte s nadrobljenim kvascem, šećerom i četiri žlice brašna. Stavite na toplo mjesto dok se ne počne pjeniti (desetak minuta).
  • Dodajte otopljeni maslac, vanilin šećer, sol i ostatak brašna. Umijesite srednje čvrsto tijesto te ga ostavite pokrivenog oko pola sata da se diže.
  • Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, narežite na 12 – 16 kvadrata te na svaki stavite po žličicu džema od šljiva.
  • Svaki kvadrat skupite kao zavežljaj tako da tijesto obavije džem i oblikujte kuglicu. Ostavite na pobrašnjenoj podlozi pokriveno oko 15 minuta da se diže.
  • Široki lonac napunite vrućom vodom te na vrh stavite rupičasto cijedilo ili konopcem za rub lonca zavežite pamučnu gazu (neka bude čvrsto poput trampolina).
  • Kada voda zakipi, stavite nekoliko (4 – 5) knedla na cjedilo ili gazu i poklopite kupolastim poklopcem. Knedle moraju biti potpuno poklopljene i kuhati se u pari te imati dovoljno prostora da gotovo udvostruče volumen. 
Posluživanje
Vruće knedle odmah poslužite prelivene rastopljenim maslacem i posipane makom, a umak od vanilije poslužite sa strane da si svatko može njime preliti knedle prema želji.

Sastojci / 6-8 osoba
500 g glatkog brašna
svježi kvasac (40 g)
50 g šećera
3,5 dl mlijeka 'z bregov
prstovet soli
50 g maslaca 'z bregov
1 paketić vanilin šećera
Za umak od vanilije: 
4 dl mlijeka 'z bregov 
4 žlice  šećera
vanilin šećer 
20 g praška za puding od vanilije
oko 15 čajnih žličica  džema od šljiva 
 Za posluživanje:
150 g  otopljenog maslaca 'z bregov
100 g  mljevenog maka pomiješanog sa šećerom u prahu

Vezani proizvodi

'z bregov svježe mlijeko 3,2% mm 'z bregov maslac
 blank