LA DOLCE VITA

Konkretan dio obroka ste obavili, a sada slijedi desert…

Iz naše bogate kolekcije mliječnih poslastica izabrali smo najbolje za recepte koji će vas uvesti u raj za sladokusce.

Mmmmljac!

Ostali recepti

Blagdanska medenjak torta

Želite pripremiti ukusnu savijaču, okruglice na češki način ili neku drugu poslasticu, a ni sami ne znate gdje biste počeli? Rješenja potražite u Vindijinoj "slatkoj" kuharici!
 
Sastojci i priprema za tortu promjera oko 22 cm:  

Za kore:
6 bjelanjaka
200 g smeđeg šećera
6 žumanjaka
100 g maslaca ‘z bregov
pola čajne žličice mljevenog cimeta
pola čajne žličice mljevenog đumbira
malo mljevenog muškatnog oraščića
malo mljevenog klinčića
150 ml vrhnja za kuhanje ‘z bregov
1 žličica praška za pecivo
170 g oštrog brašna

Pjenasto smiksajte bjelanjke, umiješajte pola količine šećera i još kratko miksajte. Žumanjke smiksajte sa šećerem i dodajte omekšani maslac. Još kratko miksajte pa u bjelanjke ručno umiješajte žumanjke s maslacem, vrhnje, prašak za pecivo i brašno prosijano sa suhim začinima. Ulijte smjesu u dva nauljena i pobrašnjena kalupa za tortu promjera 22 cm. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Pecite oko 15 minuta. Izvadite, ohladite i svaki biskvit prerežite uzduž popola. Imate četiri kore. 

Za kremu:
500 ml svježeg mlijeka 'z bregov
8 jušnih žlica šećera
200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov
80 g praška za puding vanilija 
2 bourbon vanillin šećera
400 g maslaca 'z bregov

U širokom loncu na laganoj vatri zagrijavajte šećer (bez miješanja) dok ne nastane fin karamel. Pazite da previše ne potamni da krema ne bude gorka. Odmah dodajte pola količine mlijeka i vrhnje pa kuhajte na posve laganoj vatri dok se karamel ne rastopi. U drugoj polovini mlijeka razmutite prašak za puding i miješajući ulijte u vrelo mlijeko s karamelom. Stalno miješajući pjenjačom, skuhajte gustu glatku kremu. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori pokožica. Ohladite na sobnu temperaturu. Omekšani maslac pjenasto smiksajte i umiješajte u kremu. Krema i maslac trebaju biti iste sobne temperature. Odvojite ¼ kreme kojom ćete premazati tortu izvana.  

U kalup na dno stavite prvu koru i premažite četvrtinom kreme. Ponavljajte postupak s preostalim sastojcima. Završite s korom. Stavite na hlađenje najmanje 6 sati. Kad maknete kalup, premažite tortu preostalom kremom. 

Medenjak dekoracije:
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
5 g mljevenog đumbira
3 g mljevenog muškatnog oraščića
3 g mljevenog cimeta
50 g maslaca 'z bregov
50 g muscovado šećera
60 g javorova sirupa
30 ml mlijeka 'z bregov  
1 jaje
1 vanilin šećer

Sjedinite suhe sastojke. Zagrijte mlijeko i maslac pa sjedinite sa šećerom, jajetom i sirupom. Pomiješajte sve sastojke i zamijesite glatko mekano tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Kad odstoji, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od cca 5 mm, izrežite u željene oblike i pažljivo prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 190 °C oko pet minuta. Prije ukrašavanja potpuno ohladite. Pastu za ukrašavanje napravite tako da šećeru u prahu dodate jestivu boju u gelu i nekoliko kapi limunova soka te dobro promiješate. Mora biti malo gušće od meda. Pastu stavite u dresirku s malom rupicom na vrhu i nanosite na kekse.

  
 
 
  
  
  
  
  
  
  

Vezani proizvodi

'z bregov svježe mlijeko 3,2% mm 'z bregov vrhnje za kuhanje 'z bregov maslac
 blank