Za kore: 6 bjelanjaka 200 g smeđeg šećera 6 žumanjaka 100 g maslaca ‘z bregov pola čajne žličice mljevenog cimeta pola čajne žličice mljevenog đumbira malo mljevenog muškatnog oraščića malo mljevenog klinčića 150 ml vrhnja za kuhanje ‘z bregov 1 žličica praška za pecivo 170 g oštrog brašna
Pjenasto smiksajte bjelanjke, umiješajte pola količine šećera i još kratko miksajte. Žumanjke smiksajte sa šećerem i dodajte omekšani maslac. Još kratko miksajte pa u bjelanjke ručno umiješajte žumanjke s maslacem, vrhnje, prašak za pecivo i brašno prosijano sa suhim začinima. Ulijte smjesu u dva nauljena i pobrašnjena kalupa za tortu promjera 22 cm. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Pecite oko 15 minuta. Izvadite, ohladite i svaki biskvit prerežite uzduž popola. Imate četiri kore.
Za kremu: 500 ml svježeg mlijeka 'z bregov 8 jušnih žlica šećera 200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov 80 g praška za puding vanilija 2 bourbon vanillin šećera 400 g maslaca 'z bregov
U širokom loncu na laganoj vatri zagrijavajte šećer (bez miješanja) dok ne nastane fin karamel. Pazite da previše ne potamni da krema ne bude gorka. Odmah dodajte pola količine mlijeka i vrhnje pa kuhajte na posve laganoj vatri dok se karamel ne rastopi. U drugoj polovini mlijeka razmutite prašak za puding i miješajući ulijte u vrelo mlijeko s karamelom. Stalno miješajući pjenjačom, skuhajte gustu glatku kremu. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori pokožica. Ohladite na sobnu temperaturu. Omekšani maslac pjenasto smiksajte i umiješajte u kremu. Krema i maslac trebaju biti iste sobne temperature. Odvojite ¼ kreme kojom ćete premazati tortu izvana.
U kalup na dno stavite prvu koru i premažite četvrtinom kreme. Ponavljajte postupak s preostalim sastojcima. Završite s korom. Stavite na hlađenje najmanje 6 sati. Kad maknete kalup, premažite tortu preostalom kremom.
Medenjak dekoracije: 190 g glatkog brašna 1 prašak za pecivo 5 g mljevenog đumbira 3 g mljevenog muškatnog oraščića 3 g mljevenog cimeta 50 g maslaca 'z bregov 50 g muscovado šećera 60 g javorova sirupa 30 ml mlijeka 'z bregov 1 jaje 1 vanilin šećer
Sjedinite suhe sastojke. Zagrijte mlijeko i maslac pa sjedinite sa šećerom, jajetom i sirupom. Pomiješajte sve sastojke i zamijesite glatko mekano tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Kad odstoji, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od cca 5 mm, izrežite u željene oblike i pažljivo prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 190 °C oko pet minuta. Prije ukrašavanja potpuno ohladite. Pastu za ukrašavanje napravite tako da šećeru u prahu dodate jestivu boju u gelu i nekoliko kapi limunova soka te dobro promiješate. Mora biti malo gušće od meda. Pastu stavite u dresirku s malom rupicom na vrhu i nanosite na kekse. |