Od antioksidansa do željeza 

Vindijinu abecedu zdravlja korisne bakterije, minerali te ostali vrijedni stanovnici vašeg organizma znaju napamet.
Naučite je i vi i postanite dio Zemlje zdravlja, u kojoj se zdrav život vodi svaki dan!

 

GI indeks

Glikemijski indeks (GI) je mjera koja označuje brzinu i intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene vrste hrane. Vrijednosti glikemijskog indeksa svrstane su u tri kategorije te se prema njima klasificiraju namirnice: 

visok glikemijski indeks > 70 
srednji glikemijski indeks 56-69
nizak glikemijski indeks < 55 

Ovisno o glikemijskom indeksu, ugljikohidrate dijelimo na „dobre“ i „loše“. „Dobri“ imaju GI indeks manji od 55. Razlažu se polako i glukozu u krvi oslobađaju postupno te osiguravaju energiju tijekom duljeg razdoblja. „Loši“ imaju GI indeks veći od 55. Dovode do brzog i naglog povišenja razine glukoze u krvi i posljedično do visoke razine inulina.

GI Control pića 

GI Control pića su nova generacija funkcionalnih pića niskog glikemijskog indeksa s 12% voćnog soka od koncentriranog soka, zaslađena samo šećerom iz voća. 

Pripremljena su u tri različite kombinacije harmoničnih okusa: 

GI Control jabuka - kruška
GI Control crni ribiz - jabuka
GI Control limunada

 
 

Gluten

Zdrava prehrana podrazumijeva, u najboljem slučaju, konzumaciju namirnica iz ekološkog uzgoja, poput voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova, ribe i proizvoda od cjelovitih žitarica. Međutim, upravo neke preporučljive namirnice mogu sadržavati i sastojke koji ne djeluju povoljno na zdravlje velikog broja ljudi.  Takav je primjerice gluten koji se nalazi u  cjelovitim žitaricama. 

Dakle, gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu, piru te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Gluten se nalazi svuda oko nas, sadrži ga većina proizvoda – pizza, tjestenina, spirulina, industrijska hrana, pa čak i ruževi za usne. Kako ga onda izbjeći? 

Vindija nudi bogati izbor proizvoda koji ne sadržavaju gluten:

Pasterizirana mlijeka
Trajna mlijeka u tetra brik ambalaži
Svježi sirevi, tvrdi sirevi, polutvrdi sirevi, meki sirevi sa plemenitim plijesnima
Vivis svježi krem sirevi (sa i bez dodataka)
Sirni i mliječni namazi (sa i bez dodataka)
Namazi na bazi maslaca
Vrhnja u tetra brik ambalaži i PET boci
Mliječni napitci u tetra brik ambalaži (ledena kava, shake: vanilija i čokolada)
Kisela vrhnja (svih masnoća) pakirana u čašicama i kanticama
Mliječni pudinzi (čokolada, vanilija, lješnjak-čokolada, cappuccino u pakiranju od 125 g)
CHOCO LOCO - mliječni puding čokolada-vanilija 4 x 125 g
CHOCO COCO - mliječni puding čokolada-vanilija 4 x 125 g
Freska euforija 150 g
Vindino mliječni desert lješnjak-čokolada: 4 x 60 g
Vindino sirni desert jagoda-banana 4 x 60 g
Vindino natur jogurti – boca 200 g
Voćni sokovi i bezalkoholna osvježavajuća pića
Čokoladna mlijeka (tetra brik ambalaža i PET boca)
Protein, mliječni napitak (vanilija, jagoda, čokolada-banana) PET 0,5L
Protein jogurt natur i jagoda, skyr natur, šumsko voće
Maslac
Fermentirani mliječni proizvodi (natur i voćni) pakirani u kanticama, čašicama i PET bocama
Freska Smoothie 330g
        (ananas-banana-kokos, kruška-banana-kivi-špinat, višnja-banana-nar-cikla)

*osim niže navedenih

*Fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže gluten su:
Vindino voćni jogurt jagoda+banana i breskva+keks, skupno pakiranje čaša 4x100 g 
        okus breskva+ keks 
PROTEIN SKYR jabuka, zob, grožđice jogurt 200 g
Freska Smoothie šljiva, jabuka, smokva, zob 330 g

*Deserti koji sadrže gluten su:
MLIJEČNI PUDING – ČOKOLADA SA ŠLAGOM, VANILIJA SA ŠLAGOM
        (u pakiranju 500 g (4  x 125 g))

NAPOMENA:
Proizvodi koji sadrže gluten, imaju informaciju o alergenu istaknutu na ambalaži u popisu sastojaka.
 

 

Imunitet

Pojam koji označava sustav u organizmu zadužen za obranu od štetnih utjecaja, infekcija, bolesti i drugih vrsta poremećaja. Najveći «neprijatelji» imuniteta su štetne bakterije, virusi i paraziti, koji narušavaju stanje probavnog sustava i cjelokupno zdravlje čovjeka.

Za održavanje stabilnog imuniteta ključna je zdrava prehrana, koja uključuje namirnice bogate vitaminima, kao što su fermentirani mliječni proizvodi i citrusno voće. 

'z bregov Vitaktiv i Fortia - dobar okus imuniteta! 

Za očuvanje dobrog zdravlja, svakodnevnom konzumacijom 'z bregov Vitaktiva i Fortije osiguravate organizmu dovoljne količine „dobrih“ bakterija, čime se uspostavlja „prevlast“ dobrih nad potencijalno lošim bakterijama i održava organizam zdravim. 

Inulin

Inulin je neprobavljivi ugljikohidrat s višestruko povoljnim učinkom na zdravlje. Osim što regulira probavu i pospješuje razmnožavanje zdravih bakterija, inulin snižava razinu šećera i kolesterola u krvi.

Ova vrijedna balastna tvar uglavnom se dobiva ekstrakcijom iz cikorije, ljekovite višegodišnje biljke, no nalazimo ga i u artičokama, šparogama i žitaricama. 

'z bregov Fortia - vaš prirodni štit! 

Probiotički napitak 'z bregov Fortia s inulinom zdrav je i lako probavljiv napitak izvrsna okusa. Mogu ga konzumirati svi, djeca, odrasli i starije osobe, jer pridonosi uravnoteženoj prehrani u svakoj životnoj dobi. 

Izotoničnost

Kod povećanih napora tijekom teškog fizičkog rada, napornih sportskih treninga i drugih vrsta tjelesno zahtjevnih aktivnosti, dolazi do poremećene ravnoteže elektrolita. Tu ravnotežu pomažu uspostaviti pripravci s izotoničnim svojstvom, tj. sposobnošću da na što učinkovitiji način vrati tijelu izgubljenu tekućinu. U prehrani se najčešće koriste izotonični napitci iste gustoće kao i krvna plazma, zbog čega su oni najpogodniji za nadoknadu tekućine, a samim time i potrošene energije. 

Vindi Iso sport - brzo gasi žeđ!

Iso sport je osvježavajuće bezalkoholno piće koje dolazi u tri okusa: limun-grejp, šumska jagoda i limun-trešnja. Napitak je obogaćen vitaminima i mineralima, koji u kombinaciji s voćnim šećerom i zamjenskim sladilima osiguravaju izotoničnost napitka pa se preporučuje kod svih oblika sportskih i drugih aktivnosti te brzo gasi žeđ i vraća izgubljenu tekućinu. Proizvod je stekao brojne uživatelje svojom dugogodišnjom prisutnošću na policama trgovina te je već niz godina i službeno piće Hrvatske nogometne reprezentacije. Samo 100 ml Iso sporta sadržava prosječno 15 posto preporučene dnevne doze vitamina. 

Kalcij

Najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu poznat je po svojoj funkciji u izgradnji kostiju i zuba, no neophodan je i za kontrakciju brojnih mišića u tijelu pa tako i onog najvažnijeg – srca. Nalazi se u povrću, ribama i svim mliječnim proizvodima, a njegova učinkovitost najviše dolazi do izražaja u namirnicama bogatima vitaminom D, koji zajedno s kalcijem djeluje na čvrstoću kostiju. 

Mlijeko 'z bregov i kalcij - najbolji prijatelji

Domaće i ukusno mlijeko 'z bregov bogat je i prirodan izvor kalcija. Iako je ovaj vrijedan mineral zastupljen i u drugim namirnicama, dokazano je da se njegova iskorištenost poboljšava kada dolazi iz mlijeka. Kalcij je uistinu važan faktor za ljudski organizam i zato nikad ne treba zaboraviti našu poznatu poruku koja glasi : «Čaša mlijeka 'z bregov je čaša zdravlja!»

 
blank