Od antioksidansa do željeza 

Vindijinu abecedu zdravlja korisne bakterije, minerali te ostali vrijedni stanovnici vašeg organizma znaju napamet.
Naučite je i vi i postanite dio Zemlje zdravlja, u kojoj se zdrav život vodi svaki dan!

 

Antioksidansi

Antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka imaju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Dva su izvora antioksidansa – hrana i naš vlastiti organizam koji proizvodi antioksidanse uz pomoć vitamina i minerala.
Redoviti unos hrane bogate antioksidansima djeluje pozitivno na zdravlje. Voće i povrće te cjelovite žitarice sadrže brojne antioksidanse koji uglavnom djeluju sinergistički, međusobno se upotpunjujući. 

Vindi Vital rajčica - prirodni antioksidans

Rajčica je jedno od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa među kojima je najjači likopen koji ovom povrću daje prepoznatljivu crvenu boju. Studije pokazuju da se likopen bolje apsorbira u krvi ako je obrađen kuhanjem proizvoda, primjerice u obliku soka od rajčice, nego konzumacijom svježih plodova. 

Bifidobacterium

Bifidobakterija jedna je od korisnih bakterija mliječne kiseline od velike važnosti za zdravlje. Najveća su grupa bakterija u crijevima malih beba. Starenjem se udio bifidobakterije u našim probavnom sustavu smanjuje.
Konzumiranjem fermentiranih mliječnih proizvoda, poput jogurta koji sadrži ove „prijateljske“ bakterije, možemo poboljšati probavu i pojačati imunitet.  Unos ovih probiotika posebno se preporuča nakon uzimanja antibiotika koji negativno utječu na crijevnu mikrofloru. 

Vitaktiv - dobre bakterije čuvaju zdravlje 

Lagani okus, svježina i prirodnost osnovne su odlike ove funkcionalne namirnice, a njene «prijateljske» bakterije Lacobacillus acidophilus i Bifidobacterium pozitivno djeluju na stanje cjelokupnog probavnog sustava te sudjeluju u održavanju bakterijske ravnoteže čime se sprečavaju probavni poremećaji, infekcije i bolesti.  

Bio versus eko

Zdrava hrana, eko-, bio-, prirodno, organski proizvodi – sigurno ste već 100 puta vidjeli ove natpise, no koliko zaista znate o čemu je riječ?

Prema nekim izvorima, zbog prečeste i nekontrolirane uporabe prefiksa „bio-„ farmeri koji se bave ovom vrstom uzgoja su odlučili koristiti za svoje proizvode prefiks eko- ili izraz „ekološki“. Drugi su pak mišljenja da „bio“ i „biološki“ prevladavaju u romanskim i germanskim jezicima,  dok se izraz „organski“ najviše koristi u engleskom govornom području.

U Hrvatskoj, prema europskoj normi CEE 2092  iz 1991. godine, proizvodi koji sadržavaju više od 95% sastojaka iz ekološke proizvodnje mogu nositi naziv „iz biološke proizvodnje“ te dobivaju oznaku EKO. 
Biološki uzgojeni proizvodi razlikuju se od ostalih prije svega po načinu uzgoja koji se temelji na praćenju prirodnog ciklusa u ritmu izmjene godišnjih doba. Na taj  se način osigurava njihova prirodna ravnoteža između minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina.

Vindi bio Vital - sokovi netaknute prirode

Vindi bio Vital stopostotno su prirodni, svježe cijeđeni sokovi dobiveni isključivo od voća iz ekološkog uzgoja. U jednoj litri soka nalazi se čak deset mirisnih eko-jabuka ili četrnaest svježe iscijeđenih aromatičnih eko-naranči iz potpuno prirodnog uzgoja, bez ikakvih umjetnih dodataka.

 
blank