Od antioksidansa do željeza 

Vindijinu abecedu zdravlja korisne bakterije, minerali te ostali vrijedni stanovnici vašeg organizma znaju napamet.
Naučite je i vi i postanite dio Zemlje zdravlja, u kojoj se zdrav život vodi svaki dan!

Antioksidansi

Antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka imaju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Dva su izvora antioksidansa – hrana i naš vlastiti organizam koji proizvodi antioksidanse uz pomoć vitamina i minerala.
Redoviti unos hrane bogate antioksidansima djeluje pozitivno na zdravlje. Voće i povrće te cjelovite žitarice sadrže brojne antioksidanse koji uglavnom djeluju sinergistički, međusobno se upotpunjujući. 

Vindi Vital rajčica - prirodni antioksidans

Rajčica je jedno od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa među kojima je najjači likopen koji ovom povrću daje prepoznatljivu crvenu boju. Studije pokazuju da se likopen bolje apsorbira u krvi ako je obrađen kuhanjem proizvoda, primjerice u obliku soka od rajčice, nego konzumacijom svježih plodova. 

Bifidobacterium

Bifidobakterija jedna je od korisnih bakterija mliječne kiseline od velike važnosti za zdravlje. Najveća su grupa bakterija u crijevima malih beba. Starenjem se udio bifidobakterije u našim probavnom sustavu smanjuje.
Konzumiranjem fermentiranih mliječnih proizvoda, poput jogurta koji sadrži ove „prijateljske“ bakterije, možemo poboljšati probavu i pojačati imunitet.  Unos ovih probiotika posebno se preporuča nakon uzimanja antibiotika koji negativno utječu na crijevnu mikrofloru. 

Vitaktiv - dobre bakterije čuvaju zdravlje 

Lagani okus, svježina i prirodnost osnovne su odlike ove funkcionalne namirnice, a njene «prijateljske» bakterije Lacobacillus acidophilus i Bifidobacterium pozitivno djeluju na stanje cjelokupnog probavnog sustava te sudjeluju u održavanju bakterijske ravnoteže čime se sprečavaju probavni poremećaji, infekcije i bolesti.  

Bio versus eko

Zdrava hrana, eko-, bio-, prirodno, organski proizvodi – sigurno ste već 100 puta vidjeli ove natpise, no koliko zaista znate o čemu je riječ?

Prema nekim izvorima, zbog prečeste i nekontrolirane uporabe prefiksa „bio-„ farmeri koji se bave ovom vrstom uzgoja su odlučili koristiti za svoje proizvode prefiks eko- ili izraz „ekološki“. Drugi su pak mišljenja da „bio“ i „biološki“ prevladavaju u romanskim i germanskim jezicima,  dok se izraz „organski“ najviše koristi u engleskom govornom području.

U Hrvatskoj, prema europskoj normi CEE 2092  iz 1991. godine, proizvodi koji sadržavaju više od 95% sastojaka iz ekološke proizvodnje mogu nositi naziv „iz biološke proizvodnje“ te dobivaju oznaku EKO. 
Biološki uzgojeni proizvodi razlikuju se od ostalih prije svega po načinu uzgoja koji se temelji na praćenju prirodnog ciklusa u ritmu izmjene godišnjih doba. Na taj  se način osigurava njihova prirodna ravnoteža između minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina.

Vindi bio Vital - sokovi netaknute prirode

Vindi bio Vital stopostotno su prirodni, svježe cijeđeni sokovi dobiveni isključivo od voća iz ekološkog uzgoja. U jednoj litri soka nalazi se čak deset mirisnih eko-jabuka ili četrnaest svježe iscijeđenih aromatičnih eko-naranči iz potpuno prirodnog uzgoja, bez ikakvih umjetnih dodataka.

 

Fitosteroli

Biljni steroli ili fitosteroli otkriveni su prije 80-ak godina, a posljednjih desetljeća predmet su brojnih studija zbog pozitivnih učinaka na povišenu masnoću u krvi. Fitosteroli čine ključnu komponentu u građi membrana stanica biljaka i imaju vrlo važnu ulogu u njihovom rastu. Glavni pozitivan učinak fitosterola je snižavanje razine kolesterola. Naime, istraživanja su pokazala da fitosteroli smanjuju apsorpciju kolesterola iz hrane u tankom crijevu za čak 50%. na način da se umjesto kolesterola prenose iz crijeva u krvotok. Biljni steroli se dodaju funkcionalnoj hrani, npr. margarinima ili mliječnim proizvodima, a prirodno su prisutni u gotovo svom povrću i biljnim uljima. 

'z bregov Efekt mlijeko obogaćeno fitosterolima -  za pomoć pri snižavanju kolesterola!

EFEKT trajno mlijeko pripada lepezi inovativnih Vindijinih proizvoda. Zahvaljujući timu stručnjaka i vrhunskoj tehnologiji, danas je potrošačima na raspolaganju EFEKT mlijeko  obogaćeno fitosterolima koji reguliraju povišene vrijednosti kolesterola u krvi te se preporučuju za liječenje srčanožilnih bolesti. 

 

 

Folna kiselina

Folna kiselina je sastavni dio grupe B vitamina. Ona je potrebna i važna za odvijanje metaboličkih procesa u organizmu. Tako sudjeluje u sintezi bjelančevina i nukleinskih kiselilna, sudjeluje u stvaranju eritrocita zbog čega je važna u prevenciji i liječenju anemije. Neophodna je i za razvoj živčanog sustava fetusa pa je potreba za folnom kiselinom povećana u trudnoći jer upravo ovi B9 vitamini u dovoljnoj količini smanjuju postotak mogućnosti nekih malformacija kao što su spina bifida (otvorena kralježnica) te zečja usna.

Folna kiselina nalazi se u svježem povrću kao što su špinat, zelje, kelj, brokula, šparoga, blitva ali i grah, grašak, leća, pšenica i orasi. Ima je mnogo i u jetri. 

'z bregov Efekt mlijeko obogaćeno kalcijem, vitaminima C,E, B6, B12 i folnom kiselinom - izvrsno za trudnice i dojilje

Zbog promjena u metabolizmu kod žena za vrijeme trudnoće, dnevne potrebe za folnom kiselinom u žena povećaju se gotovo za 100%. Njena konzumacija ženama se preporučuje i prije samog začeća, a stručnjaci preporučuju pojačan unos folne kiseline tijekom cijele trudnoće i dojenja. Nedostatak ovog važnog predstavnika B-kompleksa uzrokuje razdražljivost, umor i depresiju, a dugoročno može izazvati i osteoporozu.
 

Fruit up

Fruit up je prirodni šećer u potpunosti dobiven iz voća – jabuke, grožđa, krušaka i citrusa.

Zbog niskog glikemijskog indeksa ( GI < 35) Fruit up pripada skupini „dobrih“ ugljikohidrata. Oni osiguravaju kvalitetnu i dugotrajnu energiju koja se ravnomjerno troši i dulje zadržavaju osjećaj sitosti. Zbog tih osobina ovaj je prirodni šećer uvršten u koncept Vindijinih funkcionalnih pića GI Control koja su stoga idealan alat za smanjenje tjelesne mase.
 
blank