Zdrava hrana, eko-, bio-, prirodno, organski proizvodi – sigurno ste već 100 puta vidjeli ove natpise, no koliko zaista znate o čemu je riječ?
Prema nekim izvorima, zbog prečeste i nekontrolirane uporabe prefiksa „bio-„ farmeri koji se bave ovom vrstom uzgoja su odlučili koristiti za svoje proizvode prefiks eko- ili izraz „ekološki“. Drugi su pak mišljenja da „bio“ i „biološki“ prevladavaju u romanskim i germanskim jezicima, dok se izraz „organski“ najviše koristi u engleskom govornom području.
U Hrvatskoj, prema europskoj normi CEE 2092 iz 1991. godine, proizvodi koji sadržavaju više od 95% sastojaka iz ekološke proizvodnje mogu nositi naziv „iz biološke proizvodnje“ te dobivaju oznaku EKO.
Biološki uzgojeni proizvodi razlikuju se od ostalih prije svega po načinu uzgoja koji se temelji na praćenju prirodnog ciklusa u ritmu izmjene godišnjih doba. Na taj se način osigurava njihova prirodna ravnoteža između minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina.
Vindi bio Vital - sokovi netaknute prirode
Vindi bio Vital stopostotno su prirodni, svježe cijeđeni sokovi dobiveni isključivo od voća iz ekološkog uzgoja. U jednoj litri soka nalazi se čak deset mirisnih eko-jabuka ili četrnaest svježe iscijeđenih aromatičnih eko-naranči iz potpuno prirodnog uzgoja, bez ikakvih umjetnih dodataka.